Tippmann Pneumatics Inc. Homepage
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

HPA slower than CO2 on my A5??

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: HPA slower than CO2 on my A5??
    Posted: 21 February 2006 at 7:26pm
When I put CO2 on my A5, it will shoot over 300 fps, but when I put HPA on it, I cant break 240.  Anyone have any ideas??
Back to Top
DanSD View Drop Down
Member
Member
Avatar
filter dodge strike, 12/5

Joined: 01 December 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 331
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DanSD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 9:11pm
Have you tried adusting your VA?
Don't hate the player...
Hate the game.
Back to Top
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 9:14pm
Yes, allmost all the way out.  the VA makes a big difference using CO2, but on HPA, it doesnt make much difference at all.  I have used 2 different HPA tanks, one of them brand new.
Back to Top
Cheetos3254 View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar
Too cheesy for mere words to describe ..

Joined: 12 July 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cheetos3254 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 9:21pm
Are you using a high output tank? or a low output?
Back to Top
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 9:33pm
How do I tell the difference?
Back to Top
Cheetos3254 View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar
Too cheesy for mere words to describe ..

Joined: 12 July 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cheetos3254 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:07pm
Originally posted by mbhifi mbhifi wrote:

How do I tell the difference?
what kind of tank are you using?
-edit-what brand?

Edited by Cheetos3254 - 21 February 2006 at 10:08pm
Back to Top
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:14pm
Air America 47in 3000, and
Pure Energy 48in 3000
Back to Top
Cheetos3254 View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar
Too cheesy for mere words to describe ..

Joined: 12 July 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cheetos3254 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:24pm
ok do both Nitrogen tanks do this?
Back to Top
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:28pm
Yes
Back to Top
Cheetos3254 View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar
Too cheesy for mere words to describe ..

Joined: 12 July 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cheetos3254 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:29pm
ok look at your air american tank..at the part where it screws into your markers asa..is it blue or red?
Back to Top
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:32pm
Black
Back to Top
Cheetos3254 View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar
Too cheesy for mere words to describe ..

Joined: 12 July 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cheetos3254 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:34pm
hmmm is there any blue or red?
Back to Top
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:40pm
Besides the writing in the face of the pressure guage, no
Back to Top
Cheetos3254 View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar
Too cheesy for mere words to describe ..

Joined: 12 July 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cheetos3254 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:41pm
hmm are your tanks full? what do your tanks gauges say?
Back to Top
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:44pm
2300 and 2900 lbs.
The tanks work fine on other guns, it is the A5 that has a problem with them.
Back to Top
Cheetos3254 View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar
Too cheesy for mere words to describe ..

Joined: 12 July 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cheetos3254 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:48pm
well I dunno what to tell you...either the tanks are low pressure..(tippmanns can only take high output) or there is something wrong inside of the A-5..heres my advice to you..take your marker apart and clean it and make sure all of the parts are there and try it again..if you still have the problem then take it toyour local shop and they will figure it out...sorry I couldnt help you out anymore but I'm completely stumped on this one..
Back to Top
mbhifi View Drop Down
Member
Member


Joined: 21 February 2006
Location: United States
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mbhifi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:52pm
The marker is brand new, it has less than 500 balls through it, the shop I bought it at thought that it was my HPA tank so I bought a new one today.  It does the same thing.  Both tanks are 800 lb regulated tanks.
I will take it by the local shop and see what happens tommorrow.
thank you for trying.
Derek
Back to Top
Cheetos3254 View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar
Too cheesy for mere words to describe ..

Joined: 12 July 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cheetos3254 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 February 2006 at 10:57pm
well try cleaning your marker first before taking it to the shop like I said earlier...it would be a shame to find out that was the problem and your now being charged for the repairs..
Back to Top
old fart View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 15 February 2006
Location: Afghanistan
Status: Offline
Points: 102
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote old fart Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 February 2006 at 9:35am
screw your vel.adj. all the way in then start over gradually backing it out while checking the velosity, if you have a high psi output reg. on the tank it will work just fine
Back to Top
Snake6 View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member
Avatar
Outranked by guitarguy?

Joined: 11 September 2003
Location: United States
Status: Offline
Points: 11227
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Snake6 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 February 2006 at 9:49am
This is a common problem with A-5's on HPA. The Problem Results from the fact that High Output HPA tanks have an Output or between 700-800psi, wheras CO2 tanks can hve higher outputs upto 1100psi thus giving you a higher velocity. The easiest way to fix this is to Get a Maddmann Spring Kit, or a RVA. Either of these will give you enough spring pressure on the valve to open it enough to give you a higher velocity.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03

This page was generated in 0.156 seconds.