Tippmann Pneumatics Inc. Homepage
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

A-5 cyclone feed

 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Clark Kent View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member
Avatar

Joined: 02 July 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 8716
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Clark Kent Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: A-5 cyclone feed
    Posted: 11 January 2005 at 4:57pm

Originally posted by Enos Shenk Enos Shenk wrote:


Ive never figured out why people claim the a5 uses "excess" gas. It siphons gas directly heading to the powertube to propell the ball.

On a stock Tippmann, it is "excess," in the sense that Tippmanns waste gas with every shot - might as well use it for something.

In stock configuration, with a fixed drive spring, the same amount of gas is used for each shot (more or less), regardless of velocity settings.  This amount is quite a bit more than is required to actually operate the mechanism.  Some of this excess can be redirected to an RT or a Cyclone, but adding either of those does not change the amount of gas being used per shot.  Therefore, "excess" or waste.

Now, on a Tippmann with a regulator or RVA, having a Cyclone or RT will limit how closely you can tune your gun's efficiency, since the Cyclone and the RT need a certain amount of this "excess" to operate.  It is very possible to set your A-5 RT, using an RVA, so that the gun will fire flawlessly at high velocity, but neither the Cyclone or RT will do anything at all.  In this sense, the Cyclone does lower potential efficiency, but it does not affect the efficiency of a stock gun at all.

For this same reason, when you get low on air, the Cyclone and RT are the first to give.  If you manually pump the Cyclone you will get another 15 (give or take) shots from your A-5 before you are empty.  This gives the illusion of lower efficiency, when what is actually happening is that the A-5 simply needs a slightly higher operating pressure than the 98, because of the Cyclone.

 

Back to Top
rave5910 View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 10 December 2003
Location: United States
Status: Offline
Points: 864
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote rave5910 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 January 2005 at 4:42pm
No, everyone stop trying, the cyclone is fine the way it is. There would be no point in completely redisinging the cyclone feed system to be operated by battery and motor or 12 gram. The electronic idea would make it uber huge and there would be timing issues that would need to be worked out, not to mention it would make the a-5 more expensive. The 12 gram idea would be even more rediculous since it would make it even bigger, you would need not only room for a 12 gram but then you would need room for all the other stuff to make it work. You cant just hook up pressurized air to the cyclone, you would need something to release a little bit of air to work the cyclone everytime it shot, and wouldn't it suck if after a few games you forgot to change your 12 gram then in the middle of the next game your ungodly huge, gas saving, 12 gram operated cyclone feed died.

A-5
E-grip
32 W.B.
DOP x-chamb.
psycho bal. 2x trig
polished internals
B.L. 1.2k psi gauge
ST grip adapter
32 bottomline
Back to Top
lester98c View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member
Avatar
i wish my title was "different"

Joined: 02 December 2004
Location: Byelorussian SSR
Status: Offline
Points: 3359
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote lester98c Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 January 2005 at 12:50pm
if u add an electric motor to it it would eather make the can on the side alot longer or add a big bump on the side off your gun
Back to Top
Dawrr View Drop Down
Member
Member


Joined: 02 November 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 208
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Dawrr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 January 2005 at 7:09am
Maybe it should run off 12 grams then.  Other than air, there is really nothing you can use that will be as efficient as gas.  A battery would take up some space on the gun, and would be yet another thing to have to watch for functionality.  If the battery dies midgame, you have to replace it.  Same goes for E-grip.  1 battery is hard enough to keep track off.  LEt alone 2
Smart Parts Shocker SFT Vision
PE 48/3k
All-Am. 14" Barrel
Q-loader kit
Eggy2 Z-boarded
NDZ V3 He Bolt
34 bps

A-5, E-gripped
WAS board to come
16" Werks
JC F/X Stock
Q-loader
30 bps
Back to Top
Blackbetty View Drop Down
Member
Member
Avatar
Strike 1 - Crack is teh Illegal

Joined: 08 December 2004
Location: Afghanistan
Status: Offline
Points: 170
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Blackbetty Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 January 2005 at 5:33am
not to mention the noise that electric motors make,
Buy a corvette and show the world that you know absolutely nothing about cars.
The new VW convertible beatle..... now you can actaully hear people call u and idiot.
Back to Top
Homer J View Drop Down
Member
Member

Strike 2 for drug related images

Joined: 22 March 2003
Location: United States
Status: Offline
Points: 4673
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Homer J Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 January 2005 at 3:01pm
Repeat after me:

The A-5 uses gas that would likely be wasted anyway.

All the people I know that own A-5s say that the difference is hardly noticeable.

Edited by Homer J
Back to Top
rave5910 View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 10 December 2003
Location: United States
Status: Offline
Points: 864
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote rave5910 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 January 2005 at 5:54pm
Originally posted by Enos Shenk Enos Shenk wrote:

Originally posted by paintball plyr paintball plyr wrote:

the A-5 does use more gas because of they cyclone because my 20oz was low on gas and the bolt on my A-5 wasn't coming all the way back so i disengaged the tank and hooked it up to my 98c and got anoth fifteen or so shot before it started acting up. so therefore the A-5 does use more gas.


By 15 huh? Wow.

Ive never figured out why people claim the a5 uses "excess" gas. It siphons gas directly heading to the powertube to propell the ball.


I think it's referred to as excess gas because it isn't required to recock the gun or propell the paintball, if it was the a-5 just wouldn't work, and neither would the response trigger on both the a-5 and 98c.

A-5
E-grip
32 W.B.
DOP x-chamb.
psycho bal. 2x trig
polished internals
B.L. 1.2k psi gauge
ST grip adapter
32 bottomline
Back to Top
mod98commando View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member
Avatar

Joined: 10 June 2002
Location: United States
Status: Offline
Points: 4423
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mod98commando Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 January 2005 at 1:45pm

Originally posted by Enos Shenk Enos Shenk wrote:

...Ive never figured out why people claim the a5 uses "excess" gas.

People say that because that's what they were told by tippmann. I haven't noticed a difference in efficiency between the A5 and 98c so if there is one it's obviously very small. That one guy says 15 shots. You know what you can do with 15 shots? Not all that much so what's the big deal? You trade 15 shots for an excellent feeding system that won't need new batteries or break if it gets wet. I think that's a pretty good deal.

oreomann33: Everybody invades Poland
Rofl_Mao: And everyone eats turkey
Me: But only if they're hungary
Mack: Yeah but hungary people go russian through their food and end up with greece on everyth
Back to Top
Enos Shenk View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar
~-o@

Joined: 10 June 2002
Location: A comfy chair
Status: Offline
Points: 14109
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Enos Shenk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 January 2005 at 12:07pm
Originally posted by paintball plyr paintball plyr wrote:

the A-5 does use more gas because of they cyclone because my 20oz was low on gas and the bolt on my A-5 wasn't coming all the way back so i disengaged the tank and hooked it up to my 98c and got anoth fifteen or so shot before it started acting up. so therefore the A-5 does use more gas.


By 15 huh? Wow.

Ive never figured out why people claim the a5 uses "excess" gas. It siphons gas directly heading to the powertube to propell the ball.
Back to Top
paintball plyr View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 25 February 2004
Status: Offline
Points: 80
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote paintball plyr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 January 2005 at 12:22am
the A-5 does use more gas because of they cyclone because my 20oz was low on gas and the bolt on my A-5 wasn't coming all the way back so i disengaged the tank and hooked it up to my 98c and got anoth fifteen or so shot before it started acting up. so therefore the A-5 does use more gas. now back to the topic how would the cyclone know when to feed if it was battery powered
Tippmann A-5
BT-16 six position stock (for sale)
R/T (Sold)
E-grip w/ WAS board (in transit)

soon to come:
double trig
palmers stabilizer
QEV

Back to Top
mod98commando View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member
Avatar

Joined: 10 June 2002
Location: United States
Status: Offline
Points: 4423
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mod98commando Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 January 2005 at 11:54pm

Originally posted by jim_wilson jim_wilson wrote:

...no not really electric hoppers dont eat up bat juice that much just carry 1 spare 1 w/ u thats all and besides then ud have ur gas for shootin, not in the cyclone feeding and yes thats a great idea

Please read the previous posts before joining a thread, you obviously didn't read what was said already. If you did then you would know that we've already gone over how you don't lose any gas to the cyclone, it just uses the gas that is normally wasted.

oreomann33: Everybody invades Poland
Rofl_Mao: And everyone eats turkey
Me: But only if they're hungary
Mack: Yeah but hungary people go russian through their food and end up with greece on everyth
Back to Top
jim_wilson View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 25 June 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 48
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jim_wilson Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 January 2005 at 4:46pm
Originally posted by p8ntblr02 p8ntblr02 wrote:

Originally posted by n00bPber16 n00bPber16 wrote:

then it just be like any other electric hopper.



and u would have 2 worry about the battery and all of that

no not really electric hoppers dont eat up bat juice that much just carry 1 spare 1 w/ u thats all and besides then ud have ur gas for shootin, not in the cyclone feeding and yes thats a great idea

98 Custom
Collapsable M4 Style Stock
Flatline Barrel
Kingman Java Remote Coil
Back to Top
shadowmaster78 View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 07 January 2005
Location: United States
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote shadowmaster78 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 January 2005 at 9:54am
ok well here is what i think, whychange agood thing? the cyclone isagood syestem. If u had a batteryhopper it adds wait and a extera 12 gramwhere would u put it?
Back to Top
rave5910 View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 10 December 2003
Location: United States
Status: Offline
Points: 864
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote rave5910 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 December 2004 at 11:47pm
Do you guys know how ungodly huge the cyclone feeder housing would be if they made the cyclone an electro? The only thing to be removed would be the ratchet, and sprocket, then you would need to add a motor, a board, and space for batteries. Also, "a-5 using more gas = hype".

Originally posted by <span =bold>HaloMasterALL09</span> HaloMasterALL09 wrote:

imo, i think  the A-5 uses more, my friends 98c used 1 12 oz. i used 3 on my A-5.  Every game i was next to him and we shot about the same amt of paint and speed of shoting.

I know for sure this statement is either false or you have some other problem with your gun, if it were true that the a-5 used three times as much gas as other guns then we would only get about 300 - 400 shots out of a 20oz. tank and I usually get about 1000.

A-5
E-grip
32 W.B.
DOP x-chamb.
psycho bal. 2x trig
polished internals
B.L. 1.2k psi gauge
ST grip adapter
32 bottomline
Back to Top
bluemunky42 View Drop Down
Member
Member
Avatar
Guested. Middle Finger post.

Joined: 19 December 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 1311
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bluemunky42 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 December 2004 at 10:57pm
Originally posted by n00bPber16 n00bPber16 wrote:

then it just be like any other electric hopper.


thats not true at all
Back to Top
Gurke View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 11 December 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 13
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gurke Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 December 2004 at 8:48am

as i've heard... Tippmanns are the guns that you can run over with cars, take into a river with you, and still shoot them (i'm assuming they mean stock) so if you add electricity to this, wouldn't they be less reliable for the people who do like to get them a little rugged? I want a gun that i know will work.  

You'd think I'd be used to guns living in South Texas... Oh well.
Back to Top
killer_paint View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 27 December 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote killer_paint Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 December 2004 at 1:26am

Good idea but the hopper will feed faster and longer on gas

I know my **edited**!
Back to Top
Stiffler View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 24 June 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 843
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Stiffler Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 December 2004 at 8:38pm
i think the cyclone is fine the way it is, if you dont like it take it off and make the a-5 a vertical feed.
Back to Top
HaloMasterALL09 View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 12 December 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 296
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote HaloMasterALL09 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 December 2004 at 12:32pm

imo, i think  the A-5 uses more, my friends 98c used 1 12 oz. i used 3 on my A-5.  Every game i was next to him and we shot about the same amt of paint and speed of shoting.


can u own me?
Back to Top
HaloMasterALL09 View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 12 December 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 296
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote HaloMasterALL09 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 December 2004 at 12:25pm
Originally posted by n00bPber16 n00bPber16 wrote:

Originally posted by HaloMasterALL09 HaloMasterALL09 wrote:

yeah, but it would already come with the gun and probably a charger fr it too

Yea, but what happens when your battery dies in the field cuz you forgot to charge it?  Yes some fields sell 9 volts but theyre like 2 dollars.  Where co2 is like 3 dollars to fill a 20oz(mine).  I mean its a good idea and all(i thought of it when i first got mine) but just think about it for a few.  But then again some people prbly think different then i do.

then its thier damn fault for not charging it but for the smart ppl that do, it will be very benificial.


can u own me?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03

This page was generated in 0.172 seconds.