Tippmann Pneumatics Inc. Homepage
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

velocity problem 98c

 Post Reply Post Reply
Author
lhorstman View Drop Down
Member
Member


Joined: 14 June 2004
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote lhorstman Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: velocity problem 98c
    Posted: 14 June 2004 at 3:28pm
I recently added some new parts to my 98 custom and am having problems getting my velocity right. I added a 14" teardrop, expansion chamber kit, a 32 degrees venturi bolt, and a 32 degrees coiled remote. I use a 20 oz CO2 bottle. The problem is that I can not get the velocity to go above an average 240 fps no matter how much I unscrew the adjuster. It was also very inconsistent. The highest shot I got was 273. Some of the balls were not shaped too well which may account for the consistency problem. I found no sign of any leaks.

I plan on swapping out parts to try and locate the source of the problem next weekend and am wondering if anyone has any other tips before I do so. I will also be trying several different paintball brands. My valve bolts are tight, but the head is stripping on one and will need to be replaced. I was careful when cleaning the loctite from the vavle when installing the expansion kit to not get any debris in there.

So does anyone have anything else to try? Any help is appreciated.
Back to Top
hybrid-sniper View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member

I feel violated.

Joined: 09 June 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 10102
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote hybrid-sniper Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 June 2004 at 3:54pm

Tippmann tech line 1-800-533-4831

 

Sorry I can't help.

Back to Top
ClancyWggm View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar

Joined: 13 June 2002
Location: United States
Status: Offline
Points: 880
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ClancyWggm Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 June 2004 at 4:27pm
Take your each upgrade off and test your gun after each time. You'll find out the problem sooner or later.
Back to Top
TRAVELER View Drop Down
Gold Member
Gold Member

Vulcan Logic Academy Graduate

Joined: 30 January 2004
Location: Japan
Status: Offline
Points: 1498
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TRAVELER Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 June 2004 at 1:19am

  It's going to be your venturi bolt. I don't know of any bolt that works better than the stock one, and I've heard plenty of complaints about velocity problems when using aftermarket bolts.

  It may not be necessary to use an expansion chamber when using a remote line, using the remote or the expansion chamber by themselves will probably help consistency.

For I will wander to and fro,
I'll go where I no one do know,
Back to Top
pntbl freak View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member
Avatar
Wanna do something about it? Well do ya?

Joined: 16 June 2002
Location: My Hiding Spot!
Status: Offline
Points: 9192
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pntbl freak Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 June 2004 at 8:28am

Check to make sure there are no small leaks anywhere on the gun.  Also make sure all your screws and 2 valve screws are in.  If there are not this can be the problem. 

If you have all your or screws, switch the bolt back to the stock one and see what that does.

Back to Top
USNSeal110 View Drop Down
Member
Member


Joined: 17 July 2002
Location: United States
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote USNSeal110 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 June 2004 at 12:17pm
dude get rid of ur bolt tippmann's work better with their stock bolt in them i have tried other bolts myself and had many problems with them till i replaced them with the stock bolt again
Wes
Back to Top
You Wont See Me View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member
Avatar
Found in Big Al’s underwear drawer

Joined: 02 December 2003
Location: Neutral Zone
Status: Offline
Points: 13330
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote You Wont See Me Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 June 2004 at 3:39pm
Originally posted by TRAVELER TRAVELER wrote:

  It's going to be your venturi bolt. I don't know of any bolt that works better than the stock one, and I've heard plenty of complaints about velocity problems when using aftermarket bolts.


  It may not be necessary to use an expansion chamber when using a remote line, using the remote or the expansion chamber by themselves will probably help consistency.



Remote and Expansion chamber help each other out. You have better consistancy with both than you would with one or the other.
A-5
E-Grip
JCS Dual Trigger
DOP X-CORE 8 stage x-chamber
Lapco Bigshot 14" Beadblasted

Optional setup:
R/T
Dead on Blade trigger
Back to Top
SnakeEyes View Drop Down
Gold Member
Gold Member
Avatar

Joined: 15 December 2002
Status: Offline
Points: 1097
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote SnakeEyes Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 June 2004 at 7:22pm
I can tell you hands down its the bolt. I switched my stock out for a hyperstar and velocity dropped to 240-250. Took it out, right back up into the proper range.

The bolt doens't seal properly with the barrel. The oring is too far back, it actually never seals with the barrel, so you lose a ton of excess gas back through the feed neck and else where.
Which falls faster, a lead ball or your IQ after reading some of these posts?

PSU Paintball

Back to Top
Pyro-TFA View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 03 April 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 393
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pyro-TFA Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 June 2004 at 9:09pm
maybe its the drive spring unless its a new gun, but Im betting its the bolt also
Back to Top
Stitch View Drop Down
Member
Member
Avatar

Joined: 26 March 2005
Location: Canada
Status: Offline
Points: 77
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Stitch Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 March 2005 at 9:12pm
I was having the exact same problem, except i didn't put in a new bolt,. i was at a tourney and it wouldn't shoot above 200, so i refilled my tank and it went to 230, but it still wouldn't shoot over 250. . . all i have done is an expansion chamber
98 Custom
R/T
Flatline
BT Stock
Tippmann Vertical adapter
GTA Inline X-Chamber
ADCO IMP Red dot Sight
Rocket C*ck II
Apache Attack Loader

Armotech Zeus Pistol
Laser sight
Armotech holster
Back to Top
hybrid-sniper View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member

I feel violated.

Joined: 09 June 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 10102
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote hybrid-sniper Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 March 2005 at 9:14pm
Holy huge bumpz0rz batman.
Back to Top
triggerhappy1 View Drop Down
Platinum Member
Platinum Member
Avatar

Joined: 07 May 2004
Location: United States
Status: Offline
Points: 3376
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote triggerhappy1 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 March 2005 at 12:58pm

I agree, its the bolt. You dont have a venturi bolt, you have a Hyperstar Bolt. They dont and cant make Venturi bolts for the 98.

The Hyperstar does not seal up with the barrel, and air to propell the paintball is lost. Loose that POS! Theres nothing better than your stock internals.

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03

This page was generated in 0.563 seconds.